Wieczór, który nie zamienił się w noc

Просмотр 1 сообщения - с 1 по 1 (всего 1)
  • Автор
    gratefulkaterine
    Участник

Pracuję w magazynie jako koordynator zmianowy. Pewnie myślisz, że to nuda? No, potrafi dać w kość – zwłaszcza gdy nad ranem wypada inwentaryzacja, a system wysypuje się czwarty raz w tygodniu. Ale nie o pracy. W każdym razie po takich dniach potrzebuję czegoś, co odwróci myśli. Ktoś gotuje, ktoś biega, a ja po prostu lubię usiąść z telefonem i nie myśleć o przewozach i fakturach. Odkryłem to jakieś pół roku temu, zupełnie przypadkiem.

Był czwartek. Wsiadłem do autobusu, a przede mną siedział facet w moim wieku, wyraźnie wpatrzony w ekran smartfona. Śmiał się sam do siebie, tak cicho, ale jednak. Rzuciłem okiem i zobaczyłem kolorowe bębny jak przez szybę. Zwykle nie zaglądam innym w telefony, ale utknąłem wzrokiem i taki śmiesznie zarzuciłem mu, że pewnie wygrał majątek. On się odwrócił, pokazał mi ekran – jakieś czterdzieści złotych na koncie, nie gruby szmal. Ale powiedział coś, co utkwiło mi w głowie: „Masz, tyle chciałem, o dwie świeże bułki i dobrą kawę więcej niż zwykle”.

I wtedy pomyślałem, że to może być faktycznie niezła przygoda, jeśli podchodzi się do tego z głową. Nie chodziło mi o zerwanie wielkiej kasy, tylko o taki mały test własnej wyobraźni.

Wieczorem, kiedy Mały już spał u swojej mamy, a mi zostały dwie godziny przed snem, usiadłem w kuchni z laptopem. Przypomniałem sobie, co tamten koleś z autobusu mówił o tym, że łatwo zacząć bez wpłacania. Zajrzałem, poszperałem. Okazało się, że rejestrujesz się i dostajesz darmowe środki na start. Szczerze? Zaskoczyło mnie, że w ogóle instalują coś takiego bez podawania karty od razu. Akurat na to trafiłem: vavada bonus za rejestrację. Trochę kręciłem nosem, bo myślałem, że zawsze trzeba łyżeczkę miodu oddać w postaci przelewu, ale Tomek mówił, że to normalne, więc dałem szansę.

Zakładałem, że zagram te dwadzieścia minut, przegram i będę miał temat do ponarzekania. No, ale wyszło inaczej. Dostałem konkretny zastrzyk energetyczny na start – wybrałem grę, która przypominała mi takie stare automaty ze stacji benzynowych z czasów studiów. I nagle trafiam symbole, słyszę dziwięk, patrzę, a tam… dwieście pięćdziesiąt złotych. Podskoczyłem na krześle? Nie, raczej otworzyłem szeroko oczy i usiadłem z powrotem. Powiem ci, że ten śmiech z autobusu w końcu zrozumiałem – nie o pieniądze chodzi, tylko o ten moment, kiedy ekran gra w duecie z twoim przeczuciem.

Grałem dalej. Ustaliłem sobie od razu limit: nie więcej niż godzina i nie sięgam po portfel, bo ten vavada bonus za rejestrację ma być właśnie tym, co miał być – darmową rozrywką. I okazało się, że to świetna szkoła dyscypliny. Kiedy masz przed sobą pulę, którą dostałeś w prezencie bez własnej kasy, poziom rozluźnienia jest zupełnie inny. Możesz próbować, testować, nie łapiesz się za głowę po każdej porażce. Zrobiłem w tydzień, czego nie robiłem od lat – usiadłem sobie i sprawdziłem, jak reaguję na setki maleńkich wygranych i przegranych. Chyba po raz pierwszy w życiu coś mnie tak wciągnęło, a nie oszukiwałem sam siebie, że to tylko pieniądze.

Koniec końców wypłaciłem tę kasę. Niespełna trzysta złotych, śmieszna sprawa. Ale przyjemność? Bezcenna, nie w sensie wielkich słów, po prostu taki reset po szarej robocie. Od tamtej pory może raz na dwa tygodnie kręcę kilka rund wieczorem. Znam już te momenty, kiedy zaczyna mi świecić się wzrok – wtedy laptopa zamykam. Nie, żebym bał się uzależnienia, bo przy mojej naturze to raczej nikomu nie grozi. Bardziej chodzi o to, żeby wiedzieć, gdzie postawić kreskę i nie przekraczać własnej wygodnej strefy. Bo hazard ma coś z pływania: możesz się cieszyć falą, ale nigdy nie walcz z prądem od razu.

Ostatnio poleciłem to przemyślenie znajomemu z magazynu. On tam ma żona i drugie dziecko, wieczne wieczory z serialem, potrzebował czegoś odskocznego. Powiedziałem mu prosto w oczy: nie licz na cuda, tylko sprawdź, czy potrafisz wyłączyć po złotych stu. Namówiłem go, żeby chociaż przetestował vavada bonus za rejestrację, bo najlepiej zaczynać na czymś, czego nie boli stracić. Widziałem, jak zaglądał, machał ręką, że to ściema, ale potem przyszedł do mnie po tygodniu.

Просмотр 1 сообщения - с 1 по 1 (всего 1)
  • Для ответа в этой теме необходимо авторизоваться.
Кнопка «Наверх»